joi, 21 martie 2013

Locul unde se pastreaza traditiile

Pe drumul vechi de tara trece o caruta incarcata cu iarba proaspat cosita. Mirosul campului salbatic se ridica in vazduh, ademenind turistii iesiti la o scurta plimbare.
Privesc uimiti la cei doi copii din caruta, intrebandu-se cum s-a transformat lumea, cum de ai lor copii zac in scaunele ergonomice, jucand Counter Strike, in timp ce in Bucovina cea frumoasa, pruncii muncesc cot la cot cu parintii? Se trezesc in zori si merg pe dealuri, sa coseasca fan proaspat pentru animalele ramase in grajduri. Pare atat de pitoresc privit de afara, prin ochi de turist!
Sot si sotie, tinandu-se de mana, se intorc agale la hotel radauti, unde ii asteapta laptopurile abandonate vreme de o jumatate de ora. Profita de faptul ca hotelul are conexiune wireless si isi deschid blogurile. Descarca pozele facute pe dealurile inverzite, descriu atmosfera de poveste gasita pe plaiurile bucovinene, citesc stirile si realizeaza, plini de tristete, ca nici macar in concediu nu se pot deconecta total de internet. Offf, dependenta asta!!!
Parca inviorati de cafeaua bauta si de revederea fotografiilor, cei doi soti se ridica grabiti si pleaca iar la drum, hotarati sa viziteze Salina cacica si Manastirea Bogdana din Radauti. Pentru Atelierul de ceramica Marginea isi rezervasera deja toata ziua urmatoare. In special pentru acest atelier venisera aici, dar isi doreau sa profite de aerul curat, sa viziteze toate obiectivele aflate in zona, sa vorbeasca cu oamenii locului, pentru ca ei inca mai pastrau traditiile, inca se mai bucurau de o ploaie de vara, de soare si de vant.
Intr-o casa veche, construita acum peste 100 de ani, in cadrul complexului de la Marginea, se afla un muzeu etnografic, unde pot fi admirate costume populare din Bucovina si in special din zona Radauti. Cei doi soti isi doreau sa cumpere un asemenea costum, pentru a-l pune la colectia de care erau atat de mandri.
Iesiti in strada, au fost placut surprinsi de cei doi copii pe care ii vazusera mai devreme pe deal. Ii asteptau cuminti, cu un buchetel de flori de camp in manutele obosite si pline de bataturi. Emotionati, cei doi soti s-au decis ca in fiecare an sa revina in Bucovina, unde oamenii sunt atat de calzi, iar peisajele sunt de basm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu