miercuri, 15 mai 2013

Invitatia de nunta

Bunica a placut-o din prima clipa pe Madi, prietena mea de atunci. Era o tipa mignona, fara ifose, plina de veselie si foarte politicoasa, adica avea la ea reteta pentru a deveni simpatica oricarui batran pretentios.
Bunica o trata cu dulceata facuta in casa, alaturi de un pahar mare cu apa minerala care aburea paharul, iar Madi ii povestea despre viata ei, despre parinti, despre curtea mare si plina de flori pe care o ingrijea, despre cartile pe care le citea.
Totul a mers foarte bine intre ele o perioada si eu eram fericita ca, in sfarsit, una dintre prietene imi era acceptata in familie fara rezerve. Totul pana in ziua in care pe Madi a luat-o gura pe dinainte si a povestit despre relatia ei cu Daniel, despre faptul ca traiau in concubinaj, ca aveau o relatie nelegalizata la primarie sau in fata Domnului. Asa ceva era de neconceput in ochii bunicii mele. Nu stiu ce ar fi facut daca traia astazi, cand concubinajul a devenit sport national in Romania, cand tot mai putini tineri aleg sa isi legalizeze relatiile, preferand sa "se ia pe incercate", apoi sa rupa legaturile fragile, cand ceva incepe sa scartaie.
Auzind ca Madi nu este cununata cu Daniel, bunica a inceput sa o sacaie, sa ii faca morala, incercand sa o convinga de necesitatea cununiei legale si religioase. Ii tot spunea ca nu are nevoie decat de un timbru fiscal, apoi de un preot care sa le faca slujba cum se cuvine. Nu era chiar asa, dar pe atunci parea simplu.
Cununia, ca si botezul unui copil, sunt lucruri unice in viata, pe care trebuie sa le faci memorabile, de care sa iti amintesti cu placere. Nu se fac pe ascuns, ci alaturi de familiile ambilor parteneri, alaturi de prieteni si colegi. Pe langa alegerea locatiei, a costumelor, a meniului, invitatiile mi se par foarte importante, pentru ca ele vor sugera ce fel de petrecere va fi. Invitatia de nunta va trada felul de a fi al mirilor, le va pune pe tapet personalitatile si va contine toate informatiile necesare localizarii evenimentului in timp si spatiu.
Pe vremea cand Madi traia in concubinaj cu Daniel, nu existau prea multe optiuni. Invitatiile de nunta parca erau trase la xerox, parca toate nuntile erau la fel, tocmai pentru ca era destul de greu sa personalizezi ceva, sa alegi modele care sa se potriveasca stilului tau. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci, imaginatia oamenilor parca s-a eliberat din niste lanturi invizibile. Madi s-a casatorit cu iubitul ei, a facut nunta, inca pastreaza fotografiile facute de un fotograf de nunta din Bucuresti, a nascut doi copii sanatosi si frumosi, care acum sunt studenti in Bucuresti. Pacat ca bunica mea nu mai traia cand s-au decis sa faca pasul cel mare, pentru a-i putea vedea, pentru a se bucura de bucuria lor.
Fata ei se pregateste sa se marite, pentru ca a fost educata de Madi sa nu traiasca in concubinaj. A cautat pe internet cea mai buna solutie si a gasit o firma care sa se ocupe de invitatii. Vor fi personalizate dupa gustul viitorilor miri, care le vor putea previzualiza inainte de a spune bucurosi: da, asa vreau sa arate invitatiile mele de nunta. Daca si tu te pregatesti de nunta, invitatii gasesti aici. Iti garantez ca vei fi multumit/a de ceea ce vei gasi, pentru ca iti vei putea alege intre invitatii elegante, romantice sau haioase, in functie de personalitatea ta. Tot acolo vei gasi si invitatii pentru botez, atunci cand vei avea nevoie.
Va doresc casa de piatra!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu