joi, 11 iulie 2013

Despre dragoste, de Stendhal

"Exista patru feluri de iubire:
1. Iubirea-pasiune, a calugaritei portugheze, a heloisei pentru Abelard, a capitanului De Vesel, a jandarmului din Cento.
 2. Iubirea-gust, care domnea la Paris pe la 1760, si se gaseste in memoriile si romanele epocii...
Ea reprezinta un tablou in care totul, pana si umbrele, trebuie sa fie trandafirii, in care nu trebuie sa intre, sub nici un motiv, nimic neplacut, daca nu vrei sa fii socotit lipsit de buna cuviinta, de maniere, de delicatete, etc.
Iubirea fizica.
La vanatoare, se intalneste o taranca frumoasa si proaspata care fuge prin padure. Amorul intemeiat pe agest gen de placere e cunoscut tuturor; oricat de sec si de nefericit ar fi caracterul cuiva, pe aici se incepe la saisprezece ani.
4. Iubirea din vanitate.
Imensa majoritate a barbatilor, mai ales in Franta, doreste si are o femeie la moda, asa cum ai un cal frumos sau un lucru necesar luxului unui tanar. Vanitatea, mai mult sau mai putin magulita, mai mult sau mai putin starnita, da nastere unor elanuri amoroase. Cateodata e vorba aici si de iubire fizica, dar nu intotdeauna; adeseori nu exista nici macar placere fizica."
"Una dintre sursele cele mai comice ale aventurilor amoroase sunt falsele iubiri de la prima vedere. O femeie plictisita, dar nu sensibila, se crede indragostita pe viata timp de o seara intreaga. Ea e mandra ca a gasit, in fine, unul din marile elanuri sufletesti dupa alerga imaginatia ei. A doua zi nu mai stie unde sa se ascunda, si mai ales cum sa evite nefericitul barbat pe care l-a adorat in ajun. Oamenii inteligenti stiu sa vada, adica sa profite de aceste iubiri de la prima vedere."
"In privinta femeii banuite de nestatornicie. Ea te paraseste pentru ca n-ai inlesnit cristalizarea, si poate pentru ca ai in inima ei sprijinul obisnuintei. Ea te paraseste pentru ca e prea sigura de tine. I-ai ucis teama, si micile indoieli ale dragostei fericite nu se mai pot naste; nelinisteste-o, si mai ales fereste-te de absurditatea asigurarilor ca se inseala."
"Atunci cand nu exista dragoste, fidelitatea femeilor in casnicie e probabil un lucru impotriva firii. Lucrul acesta impotriva firii s-a incercat sa fie obtinut prin teama de iad si prin sentimente religioase."
"Prima dragoste a unui tanar care intra in lume e de obicei o dragoste ambitioasa. Ea se declara rareori pentru o fata blanda, amabila, nevinovata. Cum sa tremuri, sa adormi, sa simti in prezenta unei divinitati? Un adolescent are nevoie sa iubeasca o fiinta ale carei calitati il inalta in proprii lui ochi. Numai spre apusul vietii reincepi cu tristete sa iubesti ce e simplu si nevinovat, nemaiavand ce astepta de la sublim. Intre aceste doua varste se afla dragostea adevarata, care nu se gandeste la nimic in afara de sine."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu