joi, 19 septembrie 2013

Agresivitatea cainelui sau a stapanului?

Are Vladen o cititoare care insista in ideea ca orice caine obraznic, mai ales daca este de talie mare, trebuie batut din cand in cand, pentru a-si cunoaste pozitia sociala, locul pe care il ocupa in familie
si pentru a preintampina surprizele, in caz ca animalul ar vrea sa devina Alfa in familie.
Nu sunt specialist, nu am dresat caini dupa metode clasice sau mai putin clasice, ci m-am purtat cu ei asa cum am simtit, le-am oferit dragostea mea neconditionata si am incercat sa ii strunesc recompensandu-i cand faceau ceea ce le ceream, dar si pedepsindu-i cand greseau. Eh, aici intervin diferentele. Fata aceasta spune ca un pumn in cap sau un șpiț dat cainelui il potoleste. Nu! Nu! Nu!
Pedeapsa aplicata unui caine nu trebuie sa fie bataia. Niciodata, in nici un caz!!! Bataia aplicata unui caine nu face decat sa il transforme intr-o fiara tot mai agresiva, de care la un moment dat se va teme chiar si stapanul sau. Oameni buni, nu va bateti cainii, indiferent ca sunt de talie mica sau mare, masculi sau femele!
Sigur, masculii sunt intotdeauna mai dificili, isi cauta locul in haita, vor sa arate ca sunt dominanti. Un caine crescut cu grija, cu dragoste si scos des afara din casa, lasat de mic sa socializeze cu alti caini, lasat sa se joace cu copiii, isi pierde din agresivitatea nativa si va ajunge un caine adult cuminte, usor de stapanit.
Nu va loviti cainii! Vor deveni agresivi si nu veti stii ce sa faceti cu ei! Nu sunt dresor, nu am studii de specialitate, dar am crescut trei caini de talie mare si o catea la fel de mare. Nu i-am batut, nu i-am speriat si ei m-au rasplatit oferindu-mi dragostea lor neconditionata. Nu i-am vazut niciodata agresivi, nu mi-au facut probleme de acest fel si am putut iesi intotdeauna cu ei din casa fara probleme.
Nefiind agresivi, cainii mei atrageau pentru foarte scurt timp atentia altor caini (in general maidanezi). I-am invatat sa ignore latraturile celor cu care ne intalneam, sa nu raspunda provocarilor. Nu a fost nevoie niciodata sa imi bat cainii sau sa bat alti caini. Au fost situatii in care m-am vazut nevoita sa ii alung pe cei care veneau dupa noi incercand sa se impuna, dar nu cu bataia.
Nu va bateti cainii! Nu ii transformati in fiare! Nu ii faceti sa se teama si sa se salbaticeasca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu