sâmbătă, 28 septembrie 2013

Educatia de baza a cainelui

Invatarea numelui este cea mai importanta lectie pentru un caine. Din primele zile, catelul trebuie sa primeasca un nume; pentru a-l invata si a-i atrage mai usor atentia, acesta trebuie ales cat mai sonor si scurt -
de o silaba sau doua. Numele trebuie pronuntat cat mai raspicat si intotdeauna la fel. Un caine nu intelege sensul cuvintelor, dar cunoaste sonoritatea lor.
Rostindu-i numele de cate ori este mangaiat, privit sau hranit, catelul il va invata usor, reactionand la auzul lui, devenind atent si asteptandu-se sa ne adresam lui.
Curatenia in casa si obisnuirea cainelui cu scosul afara pentru nevoi trebuie inceputa cand circularea libera prin incapere s-a intensificat. Un colt acoperit cu ziare sau o panza de sac va desemna locul in care catelul trebuie sa isi faca nevoile. Puiul trebuie dus acolo de fiecare data cand il vedem ca se pregateste sa-si faca nevoile. Sau il ducem inainte si il tinem acolo pana face. Daca face in alta parte, trebuie promt certat, nu batut. Tonul cu care il certam conteaza.
Pentru a-l invata, blandetea si rabdarea sunt absolut necesare. Ca pedeapsa este de ajuns daca il atingem usor cu ziarul impaturit. Dupa ce au inceput plimbarile afara, locul din casa destinat nevoilor trebuie desfiintat. Supravegheati puiul si cum vedeti ca este pe cale sa-si faca nevoia, duceti-l repede afara. Dupa ce a terminat felicitati-l si duceti-l inapoi in casa. Daca uita trebuie certat imediat si scos afara. In doua luni va intelege cu siguranta cum stau treburile.

2 comentarii:

  1. Ai uitat de recompensa cea mai convingătoare pentru un cățel: hrana. La fiecare lucru bun pe care îl face, chiar un pipi la locul stabilit, e bine să primească o bobiță pentru căței sau un biscuițel. Va învăța cu mai multă convingere !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca este scris intr-un alt articol si nici nu mi-am dat seama cat de important este sa repet acest lucru. Poate ca ar trebui sa le combin. :)

      Ștergere